Na Zemplíne zaznievali v minulosti rôznorodé vinše

27.12.2010 Celý región

Vranov nad Topľou 26. decembra (TASR) - Vo viacerých lokalitách Zemplína kedysi chodili vinšovníci po domoch okrem Štedrého dňa aj počas Druhého sviatku vianočného, na Štefana.
S prianím vitality, zdravia či dobrej úrody navštevovali dedinčania svojich známych a rodiny s prajnými vinšmi následne aj na Nový rok.
Podľa slov Štefana Kocáka z Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou sa text známych vinšov prispôsoboval podľa toho, či išlo o Štedrý deň, sviatok svätého Štefana či Nový rok.
\"K najznámejším patril napríklad tento: Vinšujem, vinšujem na toto Krista Pána narodzene, žeby sce mali role, pole, vinice, pivnice, žeby sce še prechodzili pomedzi stožočky jak jasny mešačok poza hvizdočky, to ja vám vinšujem do vašej milojsci, \" priblížil Kocák.
S niektorými kratšími vinšmi sa prezentovala počas Vianoc aj mladšia generácia a deti. Jeden z mnohých znel podľa Kocáka takto: Vinšujem vám vinšujem, na pecu kolbasu i kolačky čujem, išče lepši by vám ja vinšoval, keby mi z nich pokoštoval.
\"Mohli sme sa stretnúť aj s takouto interpretáciou: Vinšujem vám na tote šviatočky, žeby sce mali myšle radostné, žeby sce mali šickoho hojne, jak na dvore tak v komore a teľo volkoch jak na dachu kolkoch, teľo celíčok jak v leše jedličok. Kopa pri kope, snop pri snope, gazda medzi snopami jak mešac medzi hvizdami, na poľu hojnosc, žita, v dome zdravia a na dvore pulno dobytka, \" podotkol Kocák.
Súčasťou vianočných obradov mimo vinšov a kolied boli na Zemplíne aj betlehemské obchôdzkové hry, ktoré reprezentovali jasličkári nazývaní aj betlehemci. Skupina mladých ľudí interpretujúca príbeh narodenia Spasiteľa pozostávala napríklad z Kuba, Fedora, Stacha, Starého, ale aj Anjela.
\"Ješličkovanie sa tradovalo z pokolenia na pokolenie. Na podobu týchto betlehemských hier okrem cirkevnej tematiky vplývalo aj roľnícke prostredie, domáca pastierska tematika sa v minulosti navrstvila na známy biblický príbeh, \" vysvetlil Kocák. Podľa jeho slov sa nestávalo často, aby betlehemcov v niektorom dome neprijali, ale väčšinou ich privítali s radosťou.
 

Vyberte región